ISTORIC

  Hunedoara, judet cu traditii in miscarea sportiva din tara noastra, gazduieste incepand cu anul 1978, in municipiul Deva, Scoala de gimnastica romaneasca, scoala in care au crescut, invatat si s-au format oamenii nenumarati campioni de talie europeana, mondiala si olimpica.

  Cladirea in care fiinteaza aceasta scoala, isi trage obarsia din a doua jumatate a secolului al XVIII -lea, respectiv de pe la 1785 cand se vorbeste despre constructia unei case cazarmale la poalele dealului cetatii, in spatiul cuprins astazi intre parc si arena sportiva .Aceasta cladire destinata a adaposti soldatii ce aveau rolul de a apara vatra orasului, dar si caile de acces spre Inima Transilvaniei. Aceste cazarmi ce faceau parte dintr-un sistem de fortificatii de aparare inca mai erau utilizate, in acest scop, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Dar cand in 1880 din cauza conditiilor insalubre a izbucnit o epidemie, ce a decimat efectivele militare, constructiile au fost demolate, pe acest loc ridicandu-se constructii noi si trainice.

  In 9 ianuarie, odata cu preluarea administratiei de stat si locale de catre Consiliul National Roman, cu cladirea cazarmei a fost cantonat Regimentul 4 Graniceri, unitate militara de elita ce a stationat aici pina in 1945. Dupa aceasta data destinatia cladirii a fost schimbata rand pe rand, Scoala de Arte si Meserii transformata ulterior in Grup Scolar de Constructii si Scoala Generala nr.7 cu program de educatie fizica(1978 1 septembrie) transformata in Grup Scolar cu program de educatie fizica.

  Desigur actuala cladire, fata de constructiile initiale mentionate la 1889, a suferit unele modificari atat in interior cat si in exterior(adaugirea unui etaj, demolarea unor constructii anexe ) dar cu toate modificarile suferite, aceasta cladire se constituie ca un monument a carui valoare rezida in primul rand din vechime dar si din monumentalitate.


Home